venerdì 14 dicembre 2018

Tidig morgonpromenad


Tidig morgonpromenad i Vasa, för några månader sedan. 
Hittade ett sprillans nytt bostadsområde. 
Nu är det bara någon vecka kvar till Julafton. 
Dagarna börjar bli längre igen, 
jag hoppas Januari inte ger oss så 
värst mycket halka och snö på vägarna.

venerdì 7 settembre 2018

Nya utmaningar

Med Mikael som var snickare. Något som verkar avkapat kan vara en ny början. Men det behövs goda idéer och medhjälpare. Vädret här idag ser ut som att det passar för uteliv. På nattduksbordet har jag en bok om "Utepedagogik". Älgflugor och andra bevingade varelser där uppe i det blå. Nere vid sjön och på marken idag går jag omkring och funderar hur man planterar ekar.

Sedan blir det väl något med äpplen i köket om en liten stund.

Frön och kärnor. I september är inte allt räfsa torkade löv.

På med brillorna, jag letar mapp för notpapper. Inne i kyrkan sjunger vi några veckoslut till om nya präster och vad vi skördat i trädgårdslandet.

giovedì 23 agosto 2018

Kvällskurser och #palettesbois

Jag pusslar och funderar, varje år några nya kurser på nya platser.

I år blev det åtminstone en Zumba kurs, det vill säga dansgymnastik med rätt så mycket latinska rytmer. (Vad det sedan är?) Men låt texterna är till hälften spanska, till hälften engelska eller något i den stilen.

Fortfarande har vi ingen lärare i franska, men den som vill kan bygga möbler och lekstugor av lastpallar och läsa bildtexterna på franska på Instagram: #palettesbois.






mercoledì 15 agosto 2018

Kuddnäs i Nykarleby

Ett renoveringsprojekt där Zacharias Topelius barndomshem Kuddnäs fått ny fasad. Gården är öppen för besökare under Nykarlebyveckan som pågår just nu och ända till söndag. Bredvid det vita huset är ett gult gårdscafé som också är väl värt besöket.

"Fru Z.Topelius" hette Emilia i förnamn och jag tycker att hennes liv ochså är ett mycket intressant livsöde. Hon var inte med när Zacharias sprang omkring på Kuddnäs, men hon var vid hans sida hela livet och de två gick igenom många upp och nedförsbackar i livet. De tog sig igenom många sorger, men också glädjestunder kan man anta.

Kuddnäs är strax nedanför vattenkraftverket i Nykarlebyälven. Man ser det skymta om man står på bron. Där pågår just nu också ett terassbygge som när det är klart kommer att ge trädgården ovanför nya dimensioner.

lunedì 6 agosto 2018

Nära pastorskansliet

...hittar man lätt Myrbergsgården. Omkring här två uthusen som påminner om Emils snickarbod i Katthult, Lönneberga, Småland, Sweden är det faktiskt om sommaren lite som Edens lustgård. Lummigt och grönt och det går en krokig sandväg till den gamla museigården som är öppen för besökare i samband med Vörådagarna. Samt på beställning med ett telefon nummer på en lapp vid den största stugan på gården.

Här kan man alltså lära sig mer / hitta inspiration till egna heminredningsprojekt genom att se på de olika föremålen som folk kunde ha hemma för ca hundra år sedan.

Många av textilerna har till exempel väldig bra bevarade färger och guiderna vet mycket om alla föremål i stugorna. Inte långt härifrån, på andra sidan åkern är ett av kommunens stiligaste fotomuseum också. Fotografen Erik Hägglunds  museum.

martedì 10 luglio 2018

Nypotatispremiär

Projekt Parkbänk in Progress MED nypotatispremiär på tallriken. Tror inte stolen behöver närmare presentation, den är välkänd och kan vikas ihop. Den ryms i bakluckan även om man har en mindre bil. IKEA har den.

Men det var kanske ingen jättenyhet att komma med.

Ikväll börjar förvandlingen av Staffansstugan i Kyroboas. Den blir Sarinelund vid masugnen och sångerna med de vidunderliga texterna kommer att sjungas igen. Vi är inte längre i Vörå 2018.

Det är en tidsresa till de kvinnor som bodde, levde och verkade "i skuggan av skorstenen".

Det handlar om en textilfabrik som förut var en masugn i Sverige. Som förvandlades till Ryssland i närmare hundra år, lite som med prinsessan Törnrosa, alltså. För att återuppstå som Suomineito. Miss Finland. Kvinnor fick rösträtt, men hade fortfarande låga löner. Kvinnor födde döttrar och söner. Försökte hitta på något att sätta på tallriken efter arbetsdagens slut.


lunedì 9 luglio 2018

Bord och stolar som passar både ute och inne

De här caféstolarna och borden hittade jag i Oravais strandby, fritidsbåtshamnen. De passar inomhus också. En bit därifrån vid den allmänna simstranden är det också några stockbord med bänkar.

Strandbyn är trevlig att besöka, både med bil och på cykel. För mig är Oravais egentligen det samma som denna strandby.

Jag gick i folkhälsans simskola här och har mest roliga minnen från den tiden.

Idag går det en tunnel under riksåttan så trafiksäkerheten har avsevärt förbättrats i området mellan Oravais kyrka och strandbyn. Förr tänkte man kanske mera på två delar: Strandbyn för sig och Oravais kyrkoby som en annan del, men idag skulle man faktiskt kunna kalla hela området Oravais strandby i Vörå kommun, tack vare den där tunneln.

sabato 7 luglio 2018

Bästa julivädret

Det ser ut att bli vackert väder idag. Vöråveckan är officiellt slut idag, men det blir fler semesterdagar i Juli som man kan använda till exempel för biblioteksbesök (bokloppis) eller sommarteater.

"Lumpänglars väg" vid vridläktaren i Kyroboas har premiär snart (10 Juli, på tisdag) och i Staffansstugan håller de på med en liten köksrenovering och städning för att kunna servera kaffe och bulle i pausen.

Nya scener utlovas vid portlidret som i sommar flyttats från "Eljasus" till Kyroboas.I Kommunbladet mer information om öppet tider och platser för den som vill ha en aktiv och kreativ semester.

Ut och kolla på växter alltså. Sädesax, rypsblommor m.m.








martedì 3 luglio 2018

Vackert ungdomsföreningshus

Rejpeltvandringen var i måndags, men jag skrev texten till den i går, tisdag förmiddag och sedan eftermiddagen gick åt till att försöka komma fram till Bertby UF och en fotoutställning där jag fann denna stol. Själva vandringen tärde på bilringen runt midjan och orken. Men jag hann i tid innan de stängde dörrarna.

Ungdomsföreningshuset är väldigt vackert renoverat både insida och utsida och jag tycker det kunde ordnas många fler evenemang och utställningar, musikframträdanden eller dylikt där. Det finns en vacker liten scen med gröna draperier, så för små orkestergrupper ett idealiskt läge.

Vägen var lång men vädret var svalare och till en början molnigare än i måndags och uppklarnande ju närmare målet jag kom. Men som vanligt mindes jag inte riktigt hur långt det var.

Fotoutställningen var arrangerad så här: Gamla svartvita fotografier utplacerade på långbord och besökare fick antingen försöka minnas och identifera personer, eller så prata tvärs över borden med bekanta. De som är yngre kanske inte minns personer fotograferade på 1900-talet, men är man klädintresserad kan man alltid hitta inspiration till do-it-yourself sy-projekt. Leka lite Jean-Paul Gaultier eller Coco Chanel alltså. Skapa och designa i tanken. Kanske till och med förverkliga någon recycled designidé på riktigt. Finns många detaljer i klädedräkter som man kan härma eller bara lite fixa om.

Jag hade samma jeans och "huppare" med huva som i måndags. I Lålax som ligger närmare Vöråkyrkan finns det vackra gårdsgrupper "Oppibyin" och "Neribyin". Det är nybyggen och gammelgårdar i lagom blandning. På ena sidan vägen kan det vara en förfallen gammelgård med ett vackert portlider och en väldig ek inne på gården, på andra sidan vita tegelhus och några nybyggda hus och så ett par exempel på snyggt renoverade, väl tilltagna bondstugor med vackra grindar och målade dörrar. Vägen är en sandväg och lite krokig så det gäller att se upp i kurvorna och inte gå mitt på vägen i avsnitt där sikten är skymd. Det kommer inte så många bilister eller lastbilar, men de som kör denna väg, håller ibland överraskande hög hastighet.

Parkbänkar får man leta efer, men vilostenar längs vägen går att upptäcka. Bra placerade åtminstone två stycken utan vattenfyllda diken framför. Hoppas det får förbli på det viset.

Lålax vilosten nr.2. Detta är gammal och skön kultur: Allt från herrgårdsliknande byggnader till ödegårdar med äkta portlider och jättestora ekar inne på gårdsplan eller invid vägen. Listigt gömda några 1980-tals tegelhus och så några nybyggen. En guldgruva för arkitekturintresserade med många olika byggstilar på ett litet område.

Nu har jag inte i Lålax varit inne i så många av husen, men de exterörer man kan beundra är alltså bra kompensation.
Charmen kanske ligger just i detta, att ödegårdarna bara är där som minnesmärken. De är inte officiellt museigårdar, de har bara blivit övergivna. Ungdomarna har byggt nya hhus strax intill bara.

Lålax skogarna är också intressant backiga med klippor och stenar, bra svamp plockarskogar för den som kan sådant.

Värdefull vilosten i bra läge, strax innan Lålax "oppibyin". Ser lite irländskt kärvt ut just runt denna sten men bakom har säden börjat få ax efter juniregnen. På andra sidan åkern Tuckorängarna och Viken och det finns en bro över bäcken med skylten Tuckor strax efter ett nybygge i äldre stil.
Den som har ögonen med sig och vandrar eller cyklar kan också upptäcka milstenar daterade 1800 längs med vägen.
För "tidsresenärer" ett viktigt kulturlandskap, som ska hanteras varsamt, skulle jag vilja påstå. Ibland är det bättre att låta gammelgårdarna stå kvar som minnesmärken även om de är övergivna. Det finns ändå tillräckligt med tomtmark runt om, för nybyggen.









Projekt Parkbänk in progress...

Vöråveckan har inletts och det är en massa programpunkter och festligheter i varje by. Men byarna är en bit ifrån varandra så om jag nu i Juli försöker kombinera "Projekt Parkbänk" med föresatsen att "Motionera med tidningen Mission" så vad kan man upptäcka?

Igår försökte jag enligt annonserna om Vöråveckans program ta mig till en Loppis på Rejpeltvägen 323, nära Rejpelt skola. Det var lite som att vara ute och vandra på den grekiska holmen Serifos. På riktigt! Det var torrt och varmt, alltså och jag tänkte nu blir det förarglig solbränna, rödtonad på näsan. På armarna hade jag "solskydd" i form av det praktiska plagg som kallas "huppare", en sportjacka med huva och så jeans. Det blev hett på det viset, men hellre det än solbränna så man inte kan sova på natten.

Denna bänkmodell var den första jag hittade.

Sedan i byn Andkil vid Abramsgården, denna viloplats för trötta vandrare. I år inga programpunkter här, förutom att man kunde sitta och fundera ett slag på vad sorts tomater det kommer att bli i växthuset. Bakom mig olika sorters kreativa skrotkonstverk från förra året.

"Anttjil" så heter byn på talspråk, dialekt, men av någon anledning så skrivs det Andkil. Förbluffande!

Några skrot änder vid verkade fundera samma sak, av deras förvånade uppsyn att döma.

Jo, jo, svenska i Vörå kan vara så mycket. De som kommer hit och vill lära sig svenska har en del att fundera på.


Här vid Rejpelt skola kan man vänta på bussen och sitta och dingla med benen ett slag. Här såg jag också små mystiska papperslappar om loppiset. Men kunde inte ändå begripa att var det var, inte på skolgården i varje fall, där var inga loppisbord framme och inga andra hågade typer heller, kanske de köpte allt de behövde på SÖU loppis för någon vecka sedan? Österbottens längsta.

Jag springer av och an någon halvtimme innan jag hittade en granne som hade lite idéer och så till slut kom vi på att till höger om busshållplatsen går en väg och bakom en häck döljer sig en liten vit stuga. Hon som vill sälja på loppis kläder, tidningar, böcker och skor lovade försöka sätta en pil vid skylten som hon placerat  i en buske så att man skulle bättre förstå att inte fortsätta vidare längs Rejpeltvägen, utan istället alltså gå längs med uppfarten, "tåe". Så nu kanske nästa vandrare kan ta Projekt Parkbänk in progress, eller vad vi ska kalla det, vidare. Upptäck byar och kolla medan ni vandrar vad för sorts viloställen / parkbänkar ni hittar längs vägen. En liten sommarlek bara, om ni gillar idén.





giovedì 21 giugno 2018

Midsommarpromendad

Det här fotot tog jag på tillbakavägen då var jag tröttare och kände mig lätt irriterad på en ung man som skulle sista timmarna av sitt arbetspass gå runt och med någon ny "trimmergrunka" blåsa bort löv och sand från parkeringsplatsen intill. Naturligtvis med hörselskydd var han inte möjlig att prata med. Bönen eller mina önskningar just här var att det skulle någonstans finnas tillräckligt många euro för att skaffa fler sådana här parkbänkar. Det är församlingshemmet där den "röda stugan". Så att i området mellan Myrbergsgården och kyrkan fler sådana gröna bänkar. Hoppas någon skulle haka på den tanken och ta ärendet vidare. Församlingshemmet har vacker interiör och med en cykelbana inte så långt härifrån så skulle hela området kunna locka fler vandrare och motionärer när det är vackert väder.
Har alltså nu utmanat mig själv på Motion med tidningen Mission.

martedì 19 giugno 2018

Förra midsommaren

Selfie från i fjol. Nu ett år äldre. Vad har jag lärt mig under året som gick? Instagram och några fler aktiva ord i spanska ordminnet. Denna sommar har jag hittat några som kan prata franska också, så jag testar hur flytande jag pratar på det språket. Spännande men det går. Jag anar att jag säger några grammatikgrodor här och var, men förstår i alla fall vad som sägs. Endel situationer kan vara mer överraskande än andra och det gäller att både kunna hantera det lite mer ovana språket och agerandet i nuet. Två barn som cyklade omkull. Jag såg inte hur det gick till, kom till platsen först när de försökte trassla sig upp igen. Jag erbjöd det yngre av barnen skjuts hem. Körde en vända sedan för att se om det äldre barnet ännu behövde hjälp, men hon hade fortsatt vägen framåt. Man minns det som ligger närmast i tid. Mycket har hänt också under vinterhalvåret. Men egentligen minns jag mest kylan, känslan i huden när man försöker göra olika saker utomhus. Så lite med vanan inne av några vintrar i Finland är det mest det kanske. Att efter midsommar är det bara sommarvärme några veckor och så ska vi klä på oss lite mer igen. För den som nyss har kommit till Finland kan det kanske komma som en överraskning, det med vinterkylan.
Så man får som Röda Kors volontär vara lite i beredskap med klädplanen. Fram med strumpstickorna igen och så ut och loppisfynda. Nyanlända barnfamiljer får barnbidrag, men har kanske inte klimatvana att tänka sig in i vintriga mörka kvällar.

Sommar kan vara insektbett och regniga dagar, men med lite tur så är det en härligt solig Juli vi ser fram emot. Låt oss hoppas...

venerdì 1 giugno 2018

Mera med tallsåpa

Men här testar jag i varje fall den nya mattan för hallen. Mamma fixade den, naturligtvis. I vinterns vävkurs. Tusen tack för det!

Den passar verkligen ihop med färgerna i köket nu. Det är där tallsåpan ska användas ännu mera på några ställen, tycker jag.

Idag har jag varit och kollat läget i några till sommarstugor, hur mycket att "städa till messomarin" verkar det vara? Det ska säkert gå bra i alla fall.

giovedì 24 maggio 2018

Spara skog, köp en plog

En snygg solpanelförsäljare liknar en kompis jag hade i tjugoårsåldern. Kollar att de inte har samma efternamn, tänkte det var sonen. Hur som helst till mig, skulle han kunna sälja solpaneler, bara banken hjälpte till på ett hörn. Jag har i lägenheten redan bergvärme, men rekommenderar gärna fler att testa. Av björkträ kan det istället bli vackra möbler, till terassen eller köket. Sätt igång och svarva, snickarkunniga män i Viken.

Lampan i duschrummet drivs med vindkraft och i grannkommunen har de vattenkraft i Nykarlebyälven så det räcker till fler.
Spara skog, köp en plog!
(Fiskars bruk tillverkar sådana)


martedì 22 maggio 2018

Grönt är skönt

Lönnlöven ramar vackert in den lilla gröna campingstugan. Framför lönnen är en rosenbuske som blommar lilarött, gammelfarmor Johanna i Kimo hade de rosorna runt sin stuga, de har blivit flyttade några gånger till olika sommarstugor sedan dess. Men finns fortfarande kvar på det första stället, tror jag.

Man kan hålla på mycket med tallsåpa både här och där. Där inne i campingstugan också.

Det är en vedeldad bastu samtidigt. Så det blir aska på golvet hur man än gör det. Gräsmattan är mer än äng än en golfplan, men det gör inte något, tycker jag. Tomten är för stenig för att man ska kunna köra kring varje buske med en gräsklippare.


lunedì 21 maggio 2018

För tre flickor

Vårstädar en sommarstuga på temat tre flickor. Så många är vi tjejer på gården nu. Vi jobbar på "för mamm" allt vad vi orkar. Inspiration till denna kammare är Kuddnäs caféet i Nykarleby. Runt bordet tre stolar, men det vackraste är utanför fönstret: Sommaren, äppelträden och björnbärsbusken. Det är mycket städa kvar i denna stuga efter vintern. Den har farit illa i vinter, stugan, men jag försöker rädda vad som räddas kan och plockar ner förra sommarens vimsiga småprylrådd.

Musmamman och jag kämpar vidare för våra små...

venerdì 11 maggio 2018

På väg till trädgården

Idag är det dagen före Morsdag och jag tar ett litet glas, i solen. Apelsinjuice dagen till ära och gratulerar mig själv, att jag nu har en plats i solen. Om jag blundar kan jag leka att det är på en söderhavs strand i en solstol. Tänk bara att efter allt packande och flyttande och frysande under vintern så är det nu det här läget som man kan gilla. I morgon är det alltså Mamma vi firar och då till vänster i bild är tomaten som jag stolt tänkt leverera. Inte vissen utan grönskande och vacker tillsammans med en hop paprikor och chilliplantor. Under glaset är de där fenomenala ljuslyktorna som de finurliga flickorna på Åland skickade mig i julklapp. Batteridrivna ljus som ser ut som doftljus och lite fladdrar som riktiga eldslågor. Men ingen risk man kan få en tyllgardin att fladdra till och börja brinna över den lågan. De är inte så lätta att fotografera om vintern, blixten slår på i kameran och bilden visar inte alls hur mysiga de är på riktigt. Vad tur att jag här kunde skaffa fler batterier att ha i lager, tills när höstmörkret igen börjar krypa närmare. Men innan dess ska vi om några veckor dansa små grodorna.

Barn ska dricka saft. Det tycker jag absolut. Inga snapsvisor kring äppelträdet. Vi är mer kulturella än så. Stora förhoppningar hyser jag angående jordgubbarna i år. Att de skulle skärpa sig och se bättre var den bästa placeringen är. Vi började med kanske tio Polkagubbar ifjol. De borde nu vara framme och redo att börja kasta revor.

Det ska bli intressant i morgon att äntligen få se vad det är som varit där, gömda under snötäcket vid Trädgårdsboden.

Det blir antagligen Morsdag smått i arbetets tecken.
Med någon kratta eller räfsa, högst antagligen en sopborste och en skyffel att hantera i en av sommarstugorna. (Länken här går till visonen av hur det ska bli) Något med Zacharias Topelius tema i ett av rummen. Sagor och böcker, som på Kuddnäs. Kanske något vetenskapligt verk i bokform också. Åtminstone ska sommargardinerna upp, kanske någon potatislåda ut, kanske källarluckan fast. Kanske något vår råttfångre lagt på pläden bort.

De gröna bladen över apelsinsaften är en citrusfrukt. Men jag vet inte än vad för sorts. är det en lime, en citron, en mandarin eller en apelsin? Ännu så länge är det bara blad, men det är ändå smått fenomenalt det med, att plantan klarat sig så länge. Den är ca 30 centimeter hög och varje morgon med solen rakt på så vacker, så vacker med alla gröna skiftningar i bladen. Att den bara orkade igenom vintermörkret. En sådan tur!

I går var det ganska mycket jobb tycker jag, med dammråttorna och lakanen som skulle tvättas, så efter en natts viloläge smakade det där glaset apelsinjuice som gudarnas nektar. Gott, bara gott.

Kan bli lite svårt få apelsinträdet att bära frukt här i studielyan, anar jag. Men bär nu varje morgon vatten till den. Umgås med den och minns mormor i det där: Hur hon tålamodigt pratade och sysslade med sina blommor. Innan hon började steka plättarna.


Just nu är det apelsinjuice i flaskan. Men med Polkaprojektet skall det kunna bli någon röd saft i flaskan tänker jag mig. Dumt att kasta den. Små sockermyror vill gärna komma in här och bli sambo och de kallar på hela släkten och så börjar de vandra och bära och "moikka" på varandra och chatta och hälsa och berätta var är fruktosintaget är här i lyan. Så därför behövs en flaska med lock. Apelsinsaften kommer i tetrapack från butiken, men genast man öppnat den och druckit första glaset kan myrorna överta projektet och försöker hoppa i "den gula bassängen" och suga i sig lite.

Det finns alternativ: Lingon, Jordgubbar, Aroniabär, Blåbär kanske om man inte är så estetiskt inriktad att en röd etikett inte kan vara på en flaska med lila saft. Blandsaft kanske? Mormor igen: Varje sommar skulle det vara ett antal "Målade kakor", d.v.s jordgubbstårta med vispgrädde ovanpå en sockerkakebotten. Jordgubbsylt även mellan kakbottnarna. En  riktig Österbotten tårta.


Så där var den solstunden dokumenterad. Underbar. Sololäget som bäst. I Juni kan det börja regna. Eller så inte. Riktigt bra är det inte för växthuset och trädgårdslandet om försommaren blir för torr, då blir det att bära vatten och pyssla med plastslangar.
Trots allt kånkande och bärande så är det inte samma sak som ett riktigt Juniregn som sedan lagras i lerjorden där vid den gamla strandängen. På vintern kan man fantisera om vikingabåtarna som seglade in längs den betydligt bredare Vörå ån. Viken, vi kallar åkrarna runt ån så, ännu idag, trots att den bara blir en havsvik någon gång, då ån svämmar över och ställer till det för de som är vana att få köra bil och traktor där på den förriga havsbottnen. Apropå så: Det är säkert dags för gubbarna och ynglingarna att börja med vårbruket. Havren och rypsen och annat som kräver sin man: Första ska det harvas och så ska såningsmaskinen ur lidret. Då blir det bara: Undan, ur vägen, vi ska arbejt. Jag fotar vidare nån annanstans. Har en bild från denna morgon i lager: Rosenbusken har bladknoppar.


Hoppa till Trädgårdsrum för mera om den.







giovedì 10 maggio 2018

Gränsen mellan ute och inne utsuddad idag

Suddade runt på fönstren med en gammal duk och tidningspapper för att kunna se igenom glaset ut i trädgården, för nu kommer de: Björklöven.

De här större bladen växer inte på träd, men kan bilda en sorts mjuk gräns mellan två radhuslägenheter. De får lila blommor på höga stjälkar längre fram på sommaren.

Mellan terassplattorna växer några vårprimörer som fick göra sällskap med en burk tonfisk idag. Tills kattkompis dyker upp. De brukar göra det förr eller senare om de ser tant med matskål. De är smarta på så vis.

Jag vet inte vad de här bladen heter, men vi kan kalla dem kattöron. De som har dem i "skären" kan då kanske kalla sin villatomt "Kattöurin". Lokal dialekt. Öur är inte samma som öron. Det bara låter så. Öron heter Örona på lokala dialekten.


"Allt ska man då höra innan örona tollar se" brukade morfar säga.

lunedì 7 maggio 2018

Bara så nöjd

...med den som placerade fönstren i min lägenhet. Så vackert när kvällsolen glider över väggarna . Jag springer efter med kameraögat och försöker fånga ljuset. På bara några minuter har det skiftat, flyttat sig. Färgerna är förändrade. Jag bara känner jag måste hinna ta fotografiet. Det finns inte en chans man skulle med oljefärg och penslar kunna sitta och leka van Gogh. Men jag börjar förstå hur han kände.

Vi interrailade till Provence, jag och en väninna som också försökte lära sig måla. Ingen av oss har ännu kapat av ett öra och skickat det till Tahiti. Gaugain hade vi läst om. Vi visste bättre.

I kväll har jag också fotograferat en stol i mitt rum. Van Gogh hade inte mött bröderna Lumiere...los freres med accenter som jag inte kan skriva...Men om han hade kunnat fota sina motiv och sedan lungt kunnat tejpa bilden på kanten av målarduken och måla i en Arbiskurs på hösten i Nykarleby så hade han säkert inte kapat av sig örat...

"Mejr om måros". Solen går nu ned bakom garaget. Det är tur man vuxit upp på dessa breddgrader. "White nights". Vad är det? Någon som översatt Tolstoj till engelska måste ha hittat på det uttrycket. Vi har färgskimrande förunderliga nätter. Dans la foret enchantee.

Hej på er i skogen, trevligt att träffas! Ge hit kardan och sluta pussa luften bredvid mina kinder. Detta är Vörå, inte Paris. Till dagens upplevelser hör också han som kör ut gödsel, grispeace...ja ni vet. Till åkern alltså. Det är bra för grödorna och det luktar bara några timmar.

domenica 6 maggio 2018

Ett litet meddelande

Här funderar jag ännu på vilken länk det är som den lilla lappen handlar om. Det ska vara något bra, något passande till en tösabit som fyller tre. Innan Morsdag blir det kalas. Kalas hela veckan alltså. Förhoppningsvis nyktert och riktigt genomroligt och trevligt barnkalas alltså. Arrangerat av kloka föräldrar med sinne för moderna trender 2018. Lagom Lande Art feelis men lite urbana vibrationer. Här i  L.A Lande: Finlande, som vi bara vill fortsätta få utveckla så vi kan gå runt och mysa över allt fint som just bara vi har. Kan man laga det själv? Åtminstone födelsedagstårtan kanske? Vi pa ta na kako. Vi plägar taga av kakan på kalasen. Kort sagt. Något gott på bordet. Något roligt som Lill tjejen sedan kan minnas när hon fyller 30.

Mina första barndomsminnen är faktiskt från när jag var i treårsåldern, så det kan vara att det är en viktig dag, ett väldigt viktigt år i ens liv. Att känslan av trygghet och självsäkerhet, grundläggs när man är en treåring som ska börja greppa verkligheten och bli en person. Anna Wahlgren har visst skrivit en tjock bok om barn i olika åldrar, hur de är och hur de utvecklas. Får söka lite på henne...Det är kanske är hon som är dagens boktips? Kontroverisell är ett svenskt ord. Livsstil ett annat. Säg den författare som får gå fri från kritik..

Slår på måfå upp en sida i en liten turkosblå bok med titeln "Citat om barn". Vad får jag ihop med det då? Jo: Anna Quindlen har ett citat i boken som går så här: "Häromdagen handlade jag mat i sällskap med två barn, något som jag hoppas få se som en ny tävlingsgren i de olympiska spelen."

Tja, Tålamod behöver vi alla. Humor. På rätt ställe i Tillvaron. Uppfattningsförmåga. Förmåga att kommunicera utan dator. Det där senaste kan bli en grej. Idag när alla vid pass fyra år får en egen mobiltelefon att svipa bilder med fram och tillbaka, till och med när de sedan självständigt släpps ut i trafiken med meddelandet: Försök ta dig till dagis, så ses vi sen på eftermiddagen! Hm? Hein? Som de säger i Frankrike. Hur skulle jag ha gjort om jag hade en egen fyraåring?

Anna Kempe har fotograferats med två barn. Hur fick hon dem? Hon är inte riktigt tydlig på den punkten, anser jag som läsare av hennes brevsamling. Var det inget att sätta på pränt det, år 1949?

Anna är ett ord på finska som betyder "Ge". Ge mig en bok som föddlarepresent säger man alltså på finska: "Anna minulle joku kirja syntymäpäivälahjaksi"


 Puh med nalle, alltså!


I ett land med åtminstone två grundspråk borde vi kunna få till det med Aistinen och Elle, alltså: Känslan av att "La vie est belle" för en treåring.


I farmor Linnéas och farfar Bertels vardagsrum står ännu kvar många av deras möbler och saker. Till exempel den gula byrån med en slags ros på dörren. Jag kallar byrån Fotobyrån, eftersom bakom den dörren fanns en trälåda med gamla fotografier. Det är den trälådan som fick mig att vilja bli fotograf. 


giovedì 3 maggio 2018

Gräsmattor och ängar

Sådant har vi nu att njuta av. Nå ängsblommorna får vi väl vänta med några dagar eller veckor ännu.
Det är med väldigt blandade känslor jag skriver idag, lite som molnens tåg där uppe i skyn. De växlar, det är inte en riktigt solig dag med mycket värme, men vi har kommit en bit på väg. Med veckostädningen. Det behövs golvtrasor helt prosaiskt. Bensin i bilen, för att kunna ta sig mellan de olika sommarstugorna som ska öppnas och rustas. God nattsömn och tålamod.

Humor.

Jag har flyttat. Nya vänner väntar i sommaren, hoppas jag.

domenica 11 febbraio 2018

Flytten


Har flyttat till ny adress. Här är bilden som får visa min period i en mysig lägenhet. Men nu är det någon annan som får chansen att bo i den. Snart är det vändagen och lite hoppas jag på att lägenhetens ägare inte ska känna sig främmande för tanken att hyra ut den till en flykting eller studerande.