lunedì 23 gennaio 2017

Utekök eller redskapsbod

Modulerna i mindre skala kan användas som redskapsbod eller utekök. Idag har vi solsken och tankarna på våren kommer. Men det varierar och växlar, vädret. Så riktigt än kan man inte börja bygga på allvar. Men bra planering kanske ändå är halva arbetet.

sabato 21 gennaio 2017

Takvinklar, kolonistugor och småhus

Takpunkten / Kattopiste  är ett företag som lägger plåt-tak här i trakten. Jag sparar en bild här, för kanske jag kommer att behöva några som kan sådant i framtiden. jag själv vill inte bryta loss gamla plåt tak eller springa med svart färg på plåttak. Men jag inser vitsen med att måla taket svart, eller sätta svart plåt på ett tak. Det samlar antagligen mer solvärme samtidigt som det förstås håller huset torrt.

lunedì 9 gennaio 2017

Placering av dörrar och fönster

Jag har funderat mer på var fönster och dörrar är placerade. Modulen till höger i bild har ett bakåtsluttande svart tak + solfångare och vattenrännor som för bort snö och regn från taket och hindrar att strax intill husväggen kan samlas snödrivor under vintermånaderna. Huset har stora men välisolerade fönster och dörrar för att det ska kunna användas som orangeri, eller drivhus för plantor. I huset till höger kan man också planera in cykelförvaring, bastu, bagarstuga, bergvärmeaggregat. I Studio-delen till vänster kan väggarna efterlikna ett korsvirkeshus med mahogny- eller svartfärgade "korsvirkeshus-bjälkar samt ljuddämpande mellandelar som inte är rappad sten uten tgklädda islolerings-skivor. Såg på TV också en rolig idé om hur ett par stugägare kamouflerat dörren framför bergvärmeskåpet som en hylla med ved, När man öppnade dörren såg man bergvärmeskåpet och de bara ca tio cm "låtsas" vedklabbarna. Dt blir så roligt man gör det. 

Jag funderar ännu vidare på den här delen av husmodellen:

Det är den som kan varieras mest kanske, beroende på vad studio-innehavaren har för andra intressen. Ev finns det inne i den delen ett förvaringsloft, eller så gör man den bara som ett utrymme med lagom högt i tak. 

domenica 8 gennaio 2017

1906 var det året kvinnor fick rösträtt i detta land, vill jag minnas. Farmors mor Amanda Nynäs gifte sig med Johannes Kempe. De böjde knä vid vigseln på två såna pallar. I det här projektet tror jag att något av trädgårdsplaneringen och placeringen av kvadrater / moduler för husen kom från den här broderade pallen. Här några länkar som jag tror jag kommer att använda som verktyg och inspiration för projektet framöver.

Rhinoceros
Smartphoto
Smartphoto / Etiketter
Baseco , Jet-Puu , Vesivek ,

  Kastelli , Simons Hus
 (Simonselement på Instagram)

sabato 7 gennaio 2017

Solfångare, taket, svart samlar värme



Svarta kläder i solen känns varmare än vita. Svarta takmaterial borde därför också verka på samma vis. Modulen i mitten har ett sluttande tak som jag tänker mig är solfångare. Det sluttar mot baksidan av modulen som gärna kan vara vänd söderut. Med takrännor ännu och alla tre huskroppar byggda lite på en höjd tomt så rinner vatten bort från golvet och grunden och kan istället ledas en bit från huset och vattna trädgården.

https://www.instagram.com/p/BMrH5tCA2ob/

Vrider och vänder på modulerna


På skoj: Två moduler ovanpå varandra. Svartvita kortet är dörr med solfångare tillsvidare. Jag funderar på hur fönster och dörrar är placerade. Jag vill att modulerna har mycket ljusintag, moderna energispar fönster med plats för att driva upp plantor för placering i trädgården senare på året. Överlag är det skoj med ljusa rum med mycket utsikt, bara de är täta och nattetid kan förses med gardiner som reglerar ljusinsläpp, insyn och  dämpar buller utifrån. 


Här började jag fundera på vart snön faller av taken på vårsidan. Om man vill foga ihop två moduler med solfångare med en kvadrat eller rektangulär bastu/terass/cykeltak emellan. Hur är det tak konstruerat som åstadkommer minst snödrivor i hörnen? Man skulle kunna tänka sig att det är ett enkelt snedtak som sluttar mot baksidan av denna modulplacering, så att snön rasar av på baksidan av huset. Den sida som är vänd emot söder så högarna smälter bort snabbt och den isidan blir bra för solstolar och trädgårdsprojekt längre fram på våren.



På den här bilden syns något av det som jag tror satte igång tankarna. Ett hus jag minns från min barndom och en dagislek med två småflickor och ett dockskåp. De målade både huset och dagisrummets stolar vita till att börja med! Jag lät dem hållas, eftersom de använde vattenlöslig färg. Dockskåpet var ett med flera våningar, som mitt modulhus här nu, bara enkelt placerade på höjden. Harmoniskt och vackert.


mercoledì 4 gennaio 2017

Soligt i januari, funderar vidare på lilla studiohuset


Funderar vidare på den lilla studion. Jag har ändrat höjden, men jag tänker mig att väggarna är vit träpanel eller vitt tegel. 


De placeras inte som radhus, utan så här, hörn i hörn. Här syns också IKEA-lådan jag använt som utgångsläge. Med skala 36 kvadratmeter i verkligheten då!


Tre sådana småhus som kan placeras bredvid varandra, eller byggas ihop med ett cykeltak / terassdel. Den kan vara antingen i samma kvadratformat, eller med längre sidor, en rektangel utan luftintaget, ventilen som jag tänker döljer sig under det exta lilla "taket" Husen värms med sol-, vind eller  jord- / bergvärme så det är inte en skorsten där högst upp! På vintern när snö samlas på taket och sedan rasar ned i en sådan vinkel mellan två hus kan snödrivorna sedan ligga kvar fram emot april, mars. Därför kan tak-kanterna kanske förses med takrännor som förhindrar istappar och sedan låter snömassorna från taket glida iväg bort från vinkelhörnan, emot det hörn som är fritt från andra husdelar. Det gör att man kan också tänka till två gånger i vilket väderstreck man vänder "snöhörnan", alltså helst söderut, så att snön smälter snabbt om våren och det sedan om sommaren också är den del av trädgården som är varmast och soligast!

En detalj som jag också funderar på är om man ändå vill ha en modul för att använda som bagarstuga: Då kan man om man vill placera en vedeldad spis med rund spiskåpa inne i en av modulerna, den spismodellen har fördelen att den inte har något "vasst" kvadrathörn, men kan när den värms vara både pizza-ugn och tilläggsvärmekälla. (Jag minns en sådan spis i min gammelfarmors bagarstuga )









lunedì 2 gennaio 2017

Väntar på dagsljuset

Här är det nu snöarbete på gång, klockan är tre minuter före nio. Det är tretton grader kallt och ca 10 cm snö ute. Gryningsljus, men inte tillräckligt för att kunna fotografera nästa steg i tankearbetet med de små modell lådorna. Det började delvis med att jag köpte ett rektangulärt TV-eller blombord från IKEA. Men taket till huset har jag tagit från en ljuslykta, där en del blev en blomvas och den andra, den vassa pinne som skulle stickas ned i jorden för att få lyktan att stå upprätt, den smidde jag om, vid ett av städen, när deltagarna i smideskursen vid Kimo Bruk gick på kaffe. Alltihop var en programpunkt under Vöråveckan som är i början på Juli varje år. Skoj med Jean Paul Gaultier började eftersom jag sett filmen "The fifth elementh" där han är mannen bakom kläder och design. Ett litet kort med hans namn fick bli dörren till det första modellhuset. Korten samlade jag i Sokos Emotion butiken i Vasa.

Idag är det den 3 januari, inte 2 januari, blogg-templaten ger fel datum så här tidigt på morgonen och jag försöker hålla mig till det väsentliga, innehållet i texten och fotografierna.

Något som vill bli till...

Det är något bortom bergen nu. Mitt i natten kommer tankarna igen, Någon pusselbit som fattas, någon sorts oro. Vad gjorde jag idag? Upptäckte att snötäcket plötsligt blivit tio cm tjockare och hörde på TV att vi kanske får tio grader minus. Några veckor riktig vinter alltså? I går, andra januari hämtade jag en kass med mat som min mamma plockat ihop. Hon är en pärla, fast ibland är hon på dåligt humör och känner sig nervös så fort hon ser mig. Hon har alltid varit så ambitös, hon tänker vi hennes barn och barnbarn ska kunna så mycket, vara så mycket. Jag har nyss fyllt femtio och vet inte om huset jag planerar kommer att vara ett jag själv har råd att bygga. Jag har planerat och uppfört ett hus förut, en grön bastu med loft. Jag har också tankar kring en villa från sjuttiotalet som min pappa byggt. Hur den skulle kunna byggas till, eller byggas om. Jag gillar också att fundera på vad som finns runt husen eller stugorna. Yrke:Landskapsarkitekt av bara farten alltså! Måste man ha betyg och intyg på allt?



Räcker det inte bara med att sätta igång, utgående från att man i min ålder kan kombinera erfarenheter från flera olika utbildningar och arbetsuppdrag?

Jag har kvar tanken kring en "Lya" en studio på ca 36 kvadratmeter. Men själva husmodellen har jag ändrat, jag fotar den när det blir ljusare igen. Just nu är det mitt i natten. En av grundideérna är att det inte är ett RADHUS. Det ska inte finnas väggar så att man kan höra ljud genom väggen från grannen. Jag har gärna grannar. Men jag vill inte veta när grannen använder sitt badrum, jag vill inte höra hans stereo genom väggen, inte heller hans dotter på fyra år, när hon skrattar eller gråter. Jag vill inte plötsligt behöva undra VARFÖR. Missförstå mig rätt: Jag älskar barn och katter. Men åtminstone de senarenämnda är svåra att ha som sambo. Det finns gränser, jag förstår man fryser om tassarna, men jag kan inte bli en kattmamma för det. Den lilla katten måste ut och lära sig leva med andra katter. Samma med grannen: Jag vill ge honom frihet att inte heller höra till exempel min TV, eller om jag får för mig att mitt i natten stöka kring i köket med nattmackor och plötsligt har förvandlats till den berömde mästerkockens speciella assistent som testar och planerar alla hans menyer i mitt flotta provkök. Så det är därför min lilla husmodell är ett kvadratiskt hus som kan byggas enskilt, eller hörn i hörn med en annan likadan kvadrat. Eller tre små hus runt en liten fyrkantig innergård. Kanske till och med fyra? Men då blir en av de små husen mest en ingångs-lya. Viktigt när man planerar småhus är också hur man tänker sig att de byggs, vartåt kommer de största fönstren? Energi och uppvärmning är viktigt här i vårt vinterklimat. Vi har soliga dagar men kalla nätter, ibland mycket blåsigt. ibland om sommaren mycket varmt i solen. Sedan blir det regn och åarna svämmar över. Allt ska man då fundera på mitt i natten.

2017!

 

Den här bloggen har jag inte gett namn eller adress med årtalet 2016 så då kommer jag att fortsätta här med arkitektleken, en planritning & fotografier av husmodellen av exteriör och interiör för en kolonistuga / ateljé /musikstudio. Det är sådant som man kan roa sig med i den långa vinternatten om sömnen inte kommer direkt.